Een originele, culturele en smakelijke ervaring


Yerseke

Luchtfoto Oosterschelde zandhonger foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Locatie

Een dorpje gelegen aan de oosterschelde in de provincie Zeeland, Nederland. Het dorp is bekend om zijn mossel-en oesterhandel, de oesterputten, de jachthaven, het Instutuut voor Zeeonderzoek en natuurlijk het jaarlijkse mosselfeest.

Mosseldag

Het mosselfeest wordt elk jaar op de derde zaterdag van Augustus gehouden. Jaarlijks trekt dit festival rond de 40.000 bezoekers.

Geschiedenis

Het dorp Yerseke wordt het eerst genoemd in 966 onder de naam Gersika in een oorkonde aan keizer Otto. De voornaamste vorm van inkomsten was door het hoeden van schapen. In 1870 werd begonnen met het kweken van oesters. Er werd begonnen met het kweken van oesters op dakpannen, deze oude vorm van oesterkweek is nog te zien voor de Breedsendijk te Yerseke. Daar was het dan ook, waar het allemaal begon. In eerste intantie was de oesterteelt niet erg lucratief omdat er geen handel was, maar bij de komst van enkele baronnen, welke kennis hadden van deze bij adel bekende delicatesse, kwam de handel tot stand. In 1963 had de oesterteelt echter een tegenslag door een extreem strenge winter bevoren de oesters, er bleven slechts 9 kwekers over. De japanse oester werd geimporteerd, deze oester wordt ook wel de creuse genoemd. De japanse oester is echter een bedreiging voor de zeeuwse platte oester, beide gebruiken dezelfde voeding , de japanse oester vestigt zich sneller, is door vogels niet te openen en groeit veel sneller.

Mossel-en Oestercultuur

De reden voor de vele mossel-en oesterhandel in Yerseke is met name doordat de Oosterschelde zich uitstekend hiervoor leent. De oosterschelde is voor de kust van Yerseke erg ondiep, dit is met name te zien aan de zandplaten voor de kust. Het ondiepe water zorgt voor een lage golfslag, een beperkte stroomsterkte en zuiver zeewater. Bovendien heeft de Oosterschelde voor de kust van Yerseke een harde veenbodem wat een uitstekende mossel verwater en oesterkweek ondergrond is. Deze ondiepe grond is opgedeelt in percelen, op google maps (satelliet modus) kunt u deze vierkanten uitstekend onderscheiden. De eigenaren gebruiken deze percelen voor het tijdelijk verwateren van mosselen of het kweken van oesters.



Nieuws




Nieuw!! Een blond Pekaar biertje, met de echte Pekaar op de voorgrond! Hoe origineel, kom het proeven! ... Meer...Minder...

Bekijk dit op Facebook

Woensdag & Donderdag (Hemelvaartsdag ) ook geopend!🤗☀️ ... Meer...Minder...

Bekijk dit op Facebook
Openingstijden


Openingstijden : deze week ook Woensdag en Donderdag(Hemelvaartsdag) geopend!

Maandag 11.30 -17.00
Vrijdag 11.30 - 18.00
Zaterdag 10:00 – 18.00
Zondag gesloten

+31 (0) 113 57 40 79

Op aanvraag is het ook mogelijk om ook door de week te reserveren voor groepen! (minimaal 8 personen)

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Contact


Havendijk 23
4401 NS Yerseke

T +31 (0) 113 57 40 79
E info@ye14.nl

Klik hier om te reserveren of bestellen ACTIE: Gezellig oesters proeven met een gezelschap op ons vernieuwde terras? Of iets anders lekkers van onze menukaart? Reserveer alvast een tafel voor minimaal 8 personen en krijg een fles Sauvignon Blanc GRATIS! Reserveren is mogelijk op maandag t/m zaterdag en kan ruim van te voren worden ingepland. Reserveer snel uw tafel! +31 (0)113574079
Copyright